Home » Blog » Wat is er mis met je nieuwsbrief?

Wat is er mis met je nieuwsbrief?

dec 17 2022 | Email marketing

Krijgt je nieuwsbrief minder aandacht? Wordt hij minder geopend?

Dit is de algemene trend bij klassieke nieuwsbrieven. Er zijn immers verschillende redenen waarom een gewone nieuwsbrief niet zo succesvol meer is als vroeger:

 1. Overvloed aan informatie:
  Er is tegenwoordig zo veel informatie beschikbaar op het internet dat mensen moeite hebben om alles te volgen. Als gevolg hiervan zijn ze wellicht minder geneigd om tijd te besteden aan het lezen van een nieuwsbrief, vooral als deze niet relevant is voor hen.
 2. Minder tijd:
  Mensen hebben tegenwoordig vaak minder tijd om hun e-mails te lezen, dus ze zullen waarschijnlijk alleen de nieuwsbrieven openen die ze als belangrijk of relevant beschouwen.
 3. Minder interesse:
  Sommige mensen zijn misschien minder geïnteresseerd geraakt in het lezen van jouw nieuwsbrieven omdat ze het gevoel hebben dat ze te veel tijd kosten of omdat ze te veel reclame bevatten.
 4. Alternatieven:
  Er zijn tegenwoordig veel alternatieven voor het lezen van nieuws over jouw onderneming, product of dienst, zoals sociale media, blogs en nieuwssites.

Toch kan het anders en kan je met je nieuwsbrief wel nog scoren.

Om een succesvolle nieuwsbrief te maken, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze relevant is voor de doelgroep, dat de inhoud waardevol is en dat de nieuwsbrief op een goed moment wordt verzonden. Het is ook belangrijk om het aantal reclameberichten in de nieuwsbrief beperkt te houden en om de lezer de mogelijkheid te geven om zich uit te schrijven als ze de nieuwsbrief niet langer interessant vinden.

Zo zorg je ervoor dat je nieuwsbrief wél wordt geopend

Dit kan je doen om ervoor te zorgen dat je nieuwsbrief wordt geopend:

 1. Gebruik een duidelijke en aantrekkelijke onderwerpregel: De onderwerpregel van een nieuwsbrief is erg belangrijk omdat het de eerste indruk is die lezers van je nieuwsbrief krijgen. Als de onderwerpregel niet aantrekkelijk of relevant is, is de kans groot dat de lezer de nieuwsbrief niet opent.
 2. Zorg voor personalisatie: Als je de onderwerpregel personaliseert met de naam van de lezer, is de kans groter dat deze de nieuwsbrief opent.
 3. Verzend de nieuwsbrief op het juiste moment: Als je de nieuwsbrief op het moment verzendt dat de lezer meer tijd heeft om deze te lezen, is de kans groter dat deze wordt geopend.
 4. Wees consistent: Als je regelmatig nieuwsbrieven verzendt, zullen lezers deze sneller openen omdat ze weten wat ze kunnen verwachten.
 5. Maak de nieuwsbrief mobielvriendelijk: Steeds meer mensen lezen hun e-mail op hun mobiele telefoon, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de nieuwsbrief op een goede manier wordt weergegeven op mobiele apparaten.
 6. Zorg voor een professionele uitstraling: Als de nieuwsbrief professioneel oogt, zullen lezers deze sneller vertrouwen en openen.
 7. Zorg voor een duidelijke opmaak: Maak gebruik van duidelijke kopjes, lijstjes en afbeeldingen om de nieuwsbrief overzichtelijk te maken en de aandacht van de lezer te trekken.
 8. Zorg voor relevante inhoud en verwijs ernaar in de onderwerpregel: Als de inhoud van de nieuwsbrief relevant is voor de lezer, is de kans groter dat deze de nieuwsbrief opent en leest.

Hoe maak je de inhoud van je nieuwsbrief interessant?

Zo hou je je nieuwsbrief interessant voor je lezers:

 1. Zorg voor relevante inhoud: Als de inhoud van de nieuwsbrief relevant is voor de lezer, zal deze de nieuwsbrief als interessant ervaren.
 2. Maak gebruik van afbeeldingen en videocontent: Afbeeldingen en videocontent kunnen de nieuwsbrief visueel aantrekkelijker maken en de aandacht van de lezer trekken.
 3. Maak gebruik van lijstjes en opmaak: Lijstjes en duidelijke opmaak maken de nieuwsbrief overzichtelijk en makkelijker te lezen, wat de kans vergroot dat de lezer de nieuwsbrief interessant vindt.
 4. Wees creatief: Probeer nieuwe manieren te vinden om de inhoud van de nieuwsbrief interessant te maken, bijvoorbeeld door gebruik te maken van interactieve elementen of door een andere opzet te gebruiken.
 5. Zorg voor een persoonlijke aanpak: Als je een persoonlijke aanpak gebruikt in de nieuwsbrief, zoals anekdotes of verhalen, kan dit de lezer aanspreken en de nieuwsbrief interessanter maken.
 6. Maak gebruik van calls to action: Door calls to action te gebruiken, zoals “Klik hier om meer te lezen” of “Schrijf je in voor onze volgende webinar”, kan je de lezer uitnodigen om actie te ondernemen en de nieuwsbrief interessanter maken.
 7. Zorg voor een goede balans tussen tekst en afbeeldingen: Als er te veel tekst is in de nieuwsbrief, kan dit afschrikken, terwijl als er te veel afbeeldingen zijn, de nieuwsbrief chaotisch kan overkomen. Probeer daarom een goede balans te vinden tussen tekst en afbeeldingen.
 8. Zorg voor een goede segmentatie: stuur verschillende versies van je nieuwsbrief naar verschillende segmenten van je doelgroep en stem de inhoud telkens af op dit segment. ActiveCampaign is hiervoor ongeëvenaard en laat je toe segmenten te maken op basis van eigenschappen van je abonnees zoals hun interesses, bezochte webpagina’s, aankoopgedrag, persoonlijke kenmerken etc.

Categorieën

Jouw project met ons bespreken?